OW fietsroutes Oost Gorinchem

Op onze fietspeiling hebben 57 personen gereageerd. Aanleiding waren de plannen van de gemeente voor een hoofdroute vanaf het Winkelcentrum Hoog Dalem, via een nieuwe brug nabij de Lyriekstraat tot aan de Glacis en Spijksedijk, route 2 op het kaartje.

De reacties hebben een rijke oogst van 100 aandachtpunten opgeleverd.

Daarmee hebben we een veel betere uitgangspositie gekregen voor het overleg met de gemeente. Wij willen dan ook bij deze de deelnemers aan deze peiling hartelijk bedanken voor hun medewerking. Het kaartje onderaan dit artikel geeft aan voor welke punten er opmerkingen bij ons zijn binnengekomen. De volledige analyse van de fietsroutes-peiling is hier te downloaden (PDF, 173 KB).

De belangrijkste conclusies zijn:

 1. De hoofdroutes in oost zijn complexer dan de gemeente tot nog toe aanneemt. Bijvoorbeeld de Dalemsedijk blijkt als toegang tot de binnenstad ongeveer net zo belangrijk als de Vijfde Uitgang.
 2. Ook is er behoefte aan noord/zuidroutes in een veilig en duidelijk herkenbaar fietsnetwerk door de wijk.
 3. Belangrijkste fietsknelpunten in oost zijn:
  • de Componistenstraat hoek Lingsesdijk;
  • een aantal knooppunten op route 2 (zie kaartje);
  • de Glacis;
  • de Van Andel Spruytlaan.
 4. Het verkeersgedrag van sommige automobilisten en fietsers is voor veel mensen een enorme ergernis en levert ook gevaarlijke situaties op.

Op 3 juli hebben we het (eerste) overleg met de gemeente over de uitkomsten gehad. Dat heeft nog weinig opgeleverd, omdat de gemeente het erg druk heeft met andere zaken. Zo blijkt dat gevreesd moet worden, dat als in augustus het winkelcentrum Hoog Dalem opengaat de rechtstreekse verbinding met een groot deel van de wijk, via route 2, nog niet gereed is. Specifiek betreft het de nieuw aan te leggen fietsbrug bij de Lyriekstraat. Wij hebben aangedrongen op grote spoed en zorgvuldige participatieprocedures in de volgorde:

 1. De nieuwe brug bij de Lyriekweg
 2. Verdere aanpak route 2
 3. Componistenstraat / Lingsesdijk
 4. De situatie bij de Flank, Glacis, Spijksedijk en de rotonde Lingeburg
 5. Overige knelpunten

 knelpunten fietsroutes

Map here
 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.