Logo KBG verkeersbord 4kantOp dinsdag 7 november hebben we gesproken met de wethouders voor participatie en voor verkeer, Ro van Doesburg en Joost van der Geest. Onze vraag was: zullen we wel doorgaan met ons werk als KBG, want we hebben het gevoel dat men ons liever passeert dan met ons praat.

Van wijkbeheer waren Jerrel Denijn en Eric van Boekel eveneens aanwezig. Dit laatste omdat onlangs bekend is geworden dat onze wijkcoördinator Ans Smits vertrekt naar een goed baan bij Waardlanden om leiding te geven aan de operaties in Gorinchem

Tijdens het gesprek is ons duidelijk geworden dat er in het stadhuis hard aan wordt gewerkt om op een betere wijze gebruik te gaan maken van de kennis en de kunde die er in de wijk is. Wel heeft de gemeente –evenals aan het begin van de vorige periode- om wat meer tijd gevraagd om zich beter te organiseren. Zo wordt in januari een raadsconferentie georganiseerd over participatie, waarna er concrete afspraken gemaakt kunnen worden over een goede toekomstige werkwijze. Deze conferentie is overigens alleen intern binnen de gemeente.

Van onze zijde is benadrukt om tijdig in de fase van de ideevorming kennis te nemen van wat er in de wijk leeft en dat deze participatie meer zou moeten zijn dan een vinkje: “gesproken met burgers”. Tevens is gesteld dat ook bij de uitvoering (eventueel na de aanbesteding) mensen de gelegenheid moeten hebben om te reageren op projecten bij hun in de buurt. Mochten daarbij de meningen blijven botsen (“het kan niet” tegenover “het zou toch mogelijk moeten zijn”), dan zou zo’n beslissing een niveau hoger getild kunnen worden, bijvoorbeeld door een meningspeiling, een enquête of een besluit door een wethouder.

Nadrukkelijk is gezegd dat de Klankborgroep Oost Gorcum zeker niet de enige partij is als er burgerparticipatie aan de orde is. De KBG is echter wel een spreekbuis voor de hele wijk, die geïnformeerd dient te worden en in de gelegenheid moet zijn om dingen die er in de wijk spelen aan elkaar te verbinden. Ondersteuning daarbij met tools voor e-participatie door de gemeente zou geweldig zijn. De wethouders zijn bereid gevonden om binnen de organisatie de positie van de Klankbordgroep Oost Gorcum uit te dragen en te bevorderen dat wij zoveel als mogelijk berokken worden bij projecten in de wijk. Indien er contacten zijn met groepen burgers in de wijk zullen wij door middel van een kopie geïnformeerd worden.
Inhoudelijk is kort ingegaan op een aantal knelpunten in lopende projecten rond de Spijksesteeg, de Van Andel Spruytlaan, de fietsroutes door Oost en de dijkversterking.

Kortom, het is nog afwachten wat de concrete stappen worden, maar het perspectief lijkt positief. De komende tijd willen we als Klankbordgroep besteden aan het verbeteren van de contacten met mensen die actief zijn in onze wijk om een nog beter spreekbuis te zijn. Voelt u zich betrokken bij wat er in uw buurt gebeurt? Laat het ons weten via de mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om samen na te kunnen gaan hoe we via contacten een meerwaarde kunnen verkrijgen voor beide partijen.

Nieuwsbrief

Wilt u nieuws ontvangen en/of om uw mening worden gevraagd? Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Wilt u nieuws ontvangen en/of om uw mening worden gevraagd? Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief.
Map here
 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.