Uit een enquête die we hebben gehouden in de omgeving van de Muzenlaan bleek inderdaad, dat er veel vragen en vooral ook een behoorlijke onrust was. Ongeveer 75 personen hebben deze enquête in de periode november en december 2014 ingevuld. Voor hen hebben we de antwoorden op vragen die er waren via Waardlanden nagevraagd.

De berichtgeving was (en is nog steeds) bureaucratisch. Er wordt met dit VANG-project behoorlijk wat gevraagd van de gebruikers. Men moet dingen in huis heel anders gaan organiseren. Uitleg en overleg daarover lijkt er nauwelijks bij te zijn. Het nieuwe systeem staat vast, want dat is in een onbewaakt moment op hoofdlijnen vastgesteld door de gemeenteraad.

Inmiddels zijn we al weer verder. De besluiten zijn bijna allemaal genomen en de introductie zal het komende jaar plaatsvinden vanaf Dalem in westelijke richting over alle wijken en buurten van Gorinchem. De voorlichting lijkt beter te worden. Er zullen een aantal informatieavonden in de wijk georganiseerd worden de komende maanden. Deze worden georganiseerd door Waardlanden en de gemeente. Bij vragen lijkt het dan ook verstandig de website van Waardlanden goed in de gaten houden. Ook kan men zich wenden tot de gemeenteraadsleden. Zij moeten het "wat en waarom" toch aan ons kunnen uitleggen, niet?

Vanzelfsprekend zijn wij als Klankbordgroep Oost Gorcum ook altijd ter beschikking om te helpen zoeken naar antwoorden op vragen of om namens de wijk standpunten in te nemen. Dat kan bijvoorbeeld gaan over een belangrijke stap die nog moet komen: de nieuwe locaties voor ondergrondse containers. Daar circuleren al wel kaarten van, maar deze zijn nog nergens officieel gepubliceerd. Dat gaat de komende maanden wel komen. Wij denken dat de plaatsing van de ondergrondse containers ook een belangrijk onderwerp van gesprek zal zijn tijdens de voorlichtingsavonden, waar we als Klankbordgroep ook bij aanwezig zullen zijn.

Wat gaat er gebeuren in het kort en in simpele woorden

In het kort komt het er op neer, dat alles bij het oude blijft voor de blauwe kliko (papier, 1 keer per maand) en de groene kliko (GFT, groen afval, om de 2 weken). Ons wordt echter gevraagd om straks heel anders om te gaan met de grijze kliko. Bij de invoering van het nieuwe systeem krijgt de grijze kliko een oranje sticker en gaat al het plastic, blik en drankkartons zoals melkpakken in deze kliko. Al het overgebleven restafval moeten we straks wegbrengen naar een ondergrondse container.

De scheiding is nodig met het nieuwe systeem en dat moet dan iedereen in "z'n eigen keuken" zien op te lossen. Er komen veel nieuwe ondergrondse containers bij, zodat iedereen slechts een paar honderd meter hoeft te lopen met het restafval. Voor een gezin van 2 personen zal de hoeveelheid weg te brengen afval vermoedelijk 1 kleine zak per week zijn, mits men het afval goed scheidt. Het nieuwe systeem zal volgens de voorspelling niet duurder worden. Het gescheiden afval kan Waardlanden beter verkopen voor hergebruik. Dat is een bijdrage aan een beter milieu en aan een duurzame samenleving, wat het uiteindelijke doel van dit nieuwe VANG-systeem is. Dankzij (snel en correct gegeven) antwoorden op onze vragen in maart 2015 hebben we van Waardlanden begrepen dat de ondergrondse containers voor iedereen binnen een LOOP-afstand van 200 meter geplaatst zullen worden. Bovendien gaat men op ons verzoek de stickers bij de ondergrondse containers aanpassen. Er zal niet meer gesproken worden van de noodzaak de verpakkingsmaterialen (de oranje afvalstroom) "schoon aan te bieden." Dit blijkt namelijk niet al te letterlijk te moeten worden opgevat. Het is zeker niet de bedoeling om deze materialen uit te spoelen, want daar is het milieu immers ook niet mee gediend.

Map here
 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.